Iolanthe

1:a december året innan andra världskriget bröt ut, åkte en motorgaleas in mot Oxelösunds hamn. Råoljemotorn på 63 hk puttrade på i sakta mak med last bestående av cement. Resan med den drygt 24 meter långa och lite över 6 meter breda båten hade gått bra från Visby och hade endast biten till Stockholm kvar innan denna resa var färdig.  

Galeasen som var byggd 1883 i Brixham i sydvästra England var gjord av kraftig ek och därmed robust.

Men något oförutsett hände som skulle göra att resan slutade vid ön Beten strax utanför Oxelösund. Roderstocken på båten gick av någon anledning sönder och gissningsvis förstörde den propellern så att båten varken gick att varken styra eller ta sig framåt med längre. Galeasen blev därmed inte manöverduglig och slog till sist emot berget på Beten. Den sjönk ganska snabbt strax nedanför fyren, medan befälhavaren J A Persson och hans besättningsmän räddade sig iland på ön.

Vraket ligger med kraftig slagsida åt styrbord på ett djup av 15 meter som max. Det är ett bra dyk att besöka för våra nybörjardykare eller om man vill ta ett uppfräschningsdyk om man inte dykt på länge. Välkomna att dyka på Iolanthe med oss i DK Aquatic!