Ibland kommer kylan tidigt till vår del av landet. Så var det t ex för 57 år sedan. Redan i början av oktober hade det varit minusgrader så pass länge att på natten den 8:e oktober hade fyren vid Grässkär blivit nedisad och därför visade fel för kaptenen på fartyget. Klockan 02.30 smällde det till i stålet när den gick på Grässkärsrev och slet upp ena skrovsidan.

Kollisionen var så kraftig att fartyget inte gick att rädda utan manskapet var tvungna att överge båten. Fast tack vare att fartyget flöt på sin virkeslast tillräckligt länge kunde besättningen ta sig över till lotsarna som kom till undsättning några timmar senare.

Det gjordes ett bärgningsförsök att dra bort båten från grundet, men skadorna var för stora och den sjönk ner i djupet. Numera går det att dyka på Fritz Wollmer där den ligger på cirka 15 meters djup. Där kan du bland annat se in i motorrummet och toaletten. En del av virket kan du se om du besöker Hävringe där det användes till att bygga ut husen lite. Du följer väl med någon gång och dyker med oss?