Är du sugen på att bli en dykare?


Hör av dig så berättar vi mer när nästa kurs startar.

Varför lära sig dyka?


Det är inte svårt att lära sig att dyka. Men som mycket annat, så krävs det lite tid av dig, samt engagemang. Förutom att du läser teori, gör några bassängdyk i början för att senare vara ute i havet, så får du träffa nya vänner och upptäcka allt det som finns i sjöar och hav. Visst låter det kul och intressant?


Information om våra utbildningar


Dykarklubben Aquatic håller ett flertal kurser i dykning, från nybörjare upp till instruktör. Vi utbildar inom CMAS, och Svenska Sportdykarförbundet. Kurserna tar lite längre tid och är mer omfattande än exempelvis PADI eller NAUI, bl.a. så ingår HLR redan i grundkursen. Har du annat certifikat så är du givetvis välkommen ändå, har du lite erfarenhet så är det oftast inga problem att konvertera exempelvis ett Open Water till ett CMAS** genom att hoppa på våra kurser. Var det länge sedan du tog ditt certifikat, kanske tog du det i varmare vatten? I så fall kan det vara aktuellt att gå nybörjarkursen, det är helt annorlunda att dyka i Sverige jämfört med tropiska vatten.


CMAS One Star Diver *


Detta är grundkursen där du först får lära dig grunderna i bassäng för att sedan dyka utomhus under minst fyra dyk. Förkravet är att du fyllt 14 år innan kursen startar, är fullt frisk och kan simma 200m obehindrat. Med ett enstjärnigt certifikat får du dyka till 20 meters djup.

Du fyller i en hälsodeklaration innan kursen, och i vissa fall behöva du göra en läkarundersökning. Gå in på https://www.ssdf.se/och välj sportdykning och blanketter. Ta hem den om hälsodeklaration. Om hälsodeklarationen visar att du behöver göra en läkarundersökning så tar du hem blanketten för läkarundersökning. Den skall du ha med till läkaren så att de vet vad de skall kolla. Troligen behöver du anlita en privatläkare då vårdcentralerna inte är så pigga på att ta hand om friska människor. Har du tillgång till företagshälsovård kan det kanske vara ett alternativ.


Kursen kostar 4500:-, inkluderande medlemskap i klubben för ett år och lån av utrustning under kursen. Klubben tillhandahåller torrdräkt för utlåning under kursen. All utrustning finns som sagt att låna inför kursen, men vi rekommenderar att du skaffar dig en egen mask och eventuellt egna fenor då dessa är personliga i passformen. Via medlemskap i klubben blir du ansluten till SSDF och även försäkrad under året. Genom att du blir medlem i klubben får du tillgång till ett helt nätverk som erbjuder gott om dykmöjligheter när du är färdig med kursen.

Kursen kör vi i vårt klubbhus i gamla Oxelösund, och praktik i Ramdalens badhus. I slutet av kursen blir det några utedyk i havet utanför Oxelösund, tex Femöre. Kursen är på söndagar.


CMAS Two Star Diver**


När du dykt ett tag och fått mersmak kan det vara läge att gå den tvåstjärniga kursen. Förkrav är 10 dyktimmar. På denna får du mera utbildning gällande din och din parkamrats säkerhet, vi går också igenom och provar på ett flertal dykmetoder, bl.a. isdyk, sök & bärgning, dyk till 30 meter och undervattensnavigering.

Kursen hålls när intresse finns, oftast vartannat år, sist kostade den 1500:-, detta förutsätter att du har egen utrustning och är medlem i klubben. Annars kan du hyra utrustning av klubben.

Om du inte är medlem så blir du det vilket kostar 600:-.


CMAS Three Star Diver***


Den trestjärniga kursen är utmanande både gällande dykteorin och dykpraktiken. Fokus ligger på att du som erfaren dykare ska kunna leda andra dykare och vara en bra förebild med dyksäkerheten i fokus. Utöver detta ingår avancerade dykmetoder bl.a. UV-navigering och dyk till 40 meter.

Kursen hålls när intresse finns, oftast vartannat år, sist kostade den 1500:-, detta förutsätter ett medlemskap i klubben. Om du inte är medlem så behöver du först bli det, vilket kostar 600:-.


CMAS Nitrox-kurs


Utbildning i grundläggande nitroxdykning upp till 40% syrgas. Kursen är i huvudsak teoretisk med mindre praktiska inslag, dock inga dyk. Kursen förutsätter medlemskap och egen utrustning.


Hur anmäler jag mig till en av våra kurser?


Intresseanmälan sker till t.ex

Anders Bellström 0706-952 713

Carl-Mikael Strauss 076-1151895 eller till

Magnus Nygren 070-313 71 79